FREE SHIPPING ON ORDERS €75 AND OVER (EU) | SHIPPING 1-2 BUSINESS DAYS (NL)

De ideale deadlift schoen

Door Joris van Gerven

Welke schoenen moet je gebruiken voor de deadlift?

Een schoen speciaal om te deadliften, moet dat? De meeste mensen die trainen denken er úberhaupt niet over na. Want een schoen kan je lift toch niet zoveel beïnvloeden dat je daadwerkelijk meer kunt tillen? Nou… Er zit wel degelijk verschil in je lifts afgaand op je schoeisel. In deze blog neem ik je mee want de do’s en dont’s zijn qua schoeisel m.b.t. de deadlift.

 

Waar moeten je schoenen niet aan voldoen?

 

Je maakt je lifts moeilijker met demping en met hielheffing. Met demping maak je met name de lift-off moeilijker en met hielheffing maak je de lock-out een stuk lastiger. Maar hoe zit dat dan?

Stel je eens voor, ja staat op het strand en bij elke stap die je zet, verschuift eerst een stuk zand voordat je op een harde ondergrond staat. Wanneer je verticaal springt, spring je dan hoger of juist lager?

Je springt minder hoog. Dit komt omdat je met die kracht die je de grond in drukt, eerst door een dempende laag zand heem moet, voordat je jezelf echt kunt afzetten.

Zo werkt dat precies hetzelfde met een deadlift. Wanneer je de stang van de grond af wilt tillen, moet je zo eerst door een dikke dempende zool heen drukken voordat je stabiel staat. Dit gaat ten kosten van de kracht die je wilt leveren. Je zult daadwerkelijk minder kilo van de grond kunnen tillen.

Ook een verhoogde hielheffing maakt het lastiger om een deadlift uit te voeren. Iedereen weet natuurlijk wel dat je niet op stilletto’s moet deadliften. Maar waar heb ik het dan wel over?

Ik heb het over schoenen waarbij je hiel een aanzienlijk stuk hoger staat dan je voorvoet. Omdat je de stang voor je scheenbeen hebt, moet je tijdens je lockout de stang ‘achterover’ tillen.

Des te hoger je hiel staat, des te meer je bent geneigd om ‘voorover’ te vallen. In een dynamisch opzicht zoals bij hardlopen of wandelen is het ideaal om een volgende stap vooruit te willen zetten. Maar bij een deadlift doen we eigenlijk het tegenover gestelde.

 

Welke schoenen niet te gebruiken bij de deadlift

 

Zoals besproken zijn schoenen met demping en met een hoge hielheffing niet goed om te gebruiken met deadliften. Sportschoenen voor de fitness worden hier nooit mee gemaakt. Echter zie ik wel vaak dat mensen op hardloopschoenen staan te trainen. Dit is echt een no go!

 

Daarnaast zijn er schoenen die als modeschoenen dagelijks worden gebruikt. Hier is natuurlijk niks mis mee. Maar trek ze uit als je de gym in loopt en al helemaal als je er op gaat deadliften. Ik heb het over Yeezy’s en Nike air max. Dit zijn schoenen waar je heel comfortabel de hele dag op kunt lopen. Maar het zijn de slechtste schoenen om mee te gaan deadliften. Het is net alsof je op kauwgom staat!

 

Waar moet je dan juist wél op letten?

 

We hebben net besproken wat je niet aan moet trekken om te deadliften. Dus het is niet zo moeilijk om nu in te vullen wat je juist wel aan moet trekken tijdens je deadlift.

 

Je wilt dus een schoen waarop je plat staat en die weinig demping onder je hiel heeft. Hierin hebben we best veel keus.

 

Je hebt fitness en crossfit schoenen die nagenoeg plat staan en weinig demping onder de hiel hebben. Dit type schoen is redelijk/goed voor een deadlift, maar niet het allerbeste waarmee je kunt deadliften.

 

Daarnaast heb je casual schoenen met een platte zool en geen demping. Echter mis je hier vaak de pasvorm. Je voet moet voor stabiliteit en gezondheid van je voeten kunnen spreiden. De pasvorm van een casual schoen is (bijna) altijd te smal. Mocht je een hele smalle voet hebben, kun je er mee weg komen om te deadliften op bijvoorbeeld all stars.

 

De echt perfecte schoenen voor een deadlift, zijn de barefoot varianten. Deze zijn plat, hebben geen demping en hebben vooraan een breed neusmodel om je voeten te laten spreiden.

Welke schoenen moet je gebruiken gebruiken voor jouw deadlift?

Schoenen met een nagenoeg platte zool en weinig demping zijn onder andere de Artin Athletics trainers en de Nike Metcon. Deze schoenen zijn all round voor je trainingen en zijn ook zeker goed om mee te deadliften. Ik zou ze een 8/10 scoren voor een deadlift.

 

Schoenen die perfect zijn om mee te deadliften zijn de Vivo Barefoot en de SABO Deadlift Shoe. Deze zijn plat, hebben geen demping en hebben de mogelijkheid om te spreiden.

 

LET OP: bij deze schoenen heb ik het puur en alleen over de deadlift uiteraard. Bij elke oefening is er een ander type schoeisel te bedenken die je het best kunt dragen.

 

Deadliften op blote voeten

Nu is er nog een ander fenomeen, namelijk; blootvoets deadliften. Je ziet het in elke gym wel voorbijkomen. Mensen die op blote voeten of op sokken staan te tillen.

 

Dit is inderdaad zo plat mogelijk, zo weinig mogelijk demping én je tenen kunnen optimaal spreiden. Hierbij maakt het niet uit hoe breed je voet is.

 

Daarnaast zijn de wereldrecords op de deadlift, de afgelopen jaren op deadlift sokken getrokken.

 

Mocht je het comfortabel vinden om op je blote voeten te deadliften, dan zou ik dit zeker aanraden.

 

Ik zou het wel afraden als je zwakke enkels hebt. Een schoen geeft zijdelings support aan je enkels. De extra stevigheid kan werken als een soort brace. Dit verhoogt je stabiliteit en vertrouwen in je lift.

 

Sommige sportscholen verbieden het overigens ook om op blote voeten te trainen wegens de veiligheid.

 

Mijn beoordeling voor Artin Athletics op de deadlift

Zoals ik al eerder benoemde geef ik Artin trainers een 8/10 om mee te deadliften. Ze zijn geschikt door de volgende sterke punten:

 

       Nagenoeg platte zool (4mm heel drop)

       Licht van gewicht

       Stabiel

       Breed standvlak

       Veel grip onder de zool

 

Passen deadlifts in je schema. Dan is Artin zeker de overweging waard.

 

Ik hoop wat bijgebracht te hebben m.b.t. schoeisel bij de deadlift. Tijd om wat flinke nummers te trekken!!!

 

Groeten,

Joris van Gerven

Eigenaar Artin Athletics & Orthopedisch Schoentechnoloog

 

Deadlift en schoenen

SEARCH