FREE SHIPPING ON ORDERS €75 AND OVER (EU) | SHIPPING 1-2 BUSINESS DAYS (NL)
Springschenen, squatschoenen, platte zolen voor fitness of dempende hardloopschoenen. Allemaal onderwerpen waar je ongetwijfeld al ooit eens wat over gehoord hebt. Deze onderwerpen hebben één ding gemeen; de hoeveelheid demping in de hak heeft invloed op de biomechanica. In deze blog vertellen we wanneer je wel of juist géén demping nodig hebt tijdens het sporten.
Demping in de hak van je squatschoenen
Squatten is een heel statische beweging. Op het moment dat je je squatpositie gevonden hebt, verzet je je voet niet meer. Dit maakt de belasting op je voet heel anders, dan wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen. Je kunt squatten op schoenen met een verhoogde hak of met een platte zool.
Iedereen die squatschoenen met een verhoogde hak heeft zegt hetzelfde: “Lekker om mee te squatten, maar allesbehalve lekker om mee te lopen”.
Je voet zit ten eerste in een minder prettige positie om te lopen en daarnaast heb je geen demping in je hak wat het lopen minder comfortabel maakt. Een platte zool is iets comfortabeler omdat je voet in een natuurlijkere positie staat.
Nu heb ik eigenlijk al verklapt wat voor demping je graag in je squatschoenen wilt, namelijk; weinig tot geen. Bij het zakken tijdens een squat zorgt weinig demping voor stabiliteit. Bij de beweging omhoog zorgt weinig demping voor weinig verspeelde energie. Hoe zachter de ondergrond waarop je staat, hoe moeilijker het is om weer omhoog te komen. Demping in je hak absorbeert namelijk kracht die jij vanuit je benen levert.
Welke schoenen gebruiken tijdens het squatten?
Laat het duidelijk zijn dat je tijdens het squatten schoenen moet gebruiken met weinig demping. Het minste demping heb je uiteraard met blote voeten. Echter lever je dan weer enorm in op stabiliteit, grip en comfort tijdens het squatten.
Wil je gefocust op je quadriceps squatten of heb je moeite met diepte halen en ben je powerlifter? Gebruik dan schoenen met een verhoogde hak. Een goede optie hiervoor is de Adidas Adipower.
Wil je meer gefocust op je hamstring en glutes squatten of wil je een schoen waarbij het over het algemeen ook nog comfortabel is om mee in de gym te lopen en de rest van je training af te maken? Gebruik dan schoenen met een (bijna) platte zool en weinig demping. Dit is waar onze schoenen perfect voor zijn! Het voordeel van onze schoenen is dat de pasvorm speciaal ontworpen is voor zware lifts!
Tijdens de meeste trainingen doe je meerdere oefeningen. Daarom is het moeilijk om één bepaalde schoen te koppelen aan ‘alle fitnesstrainingen’.
Een onderwerp wat wel erg belangrijk is bij fitness in het algemeen is het gevoel met de grond. Wanneer je een hele hoge en dempende zool hebt, heb je automatisch minder gevoel met de grond. Je bent daardoor constant aan het compenseren met je intrinsieke voet- en onderbeenspieren. Zonde van de energie en minder veilig en comfortabel voor je voeten.
Omdat zoals besproken is, het erg moeilijk is om één schoen aan alle fitnesstrainingen te koppelen, kan ik hier enkel een richtlijn in geven.
Mijn advies zou zijn om een schoen te gebruiken met niet te veel demping.
Geen demping zoals een All Stars of een Vans is minder comfortabel om op te lopen. Daarom zou het beter zijn om een Nike Metcon of Trainer van Artin Athletics te gebruiken. Deze schoenen hebben weinig demping, zijn vrij vlak en toch stabiel!
Tijdens het hardlopen wil je zo snel mogelijk vooruit bewegen op een manier dat het zo weinig mogelijk energie kost, oftewel; efficiënt lopen.
We weten dat de loopsnelheid van de mens het meest efficiënt is rond de 5 km/u. Wanneer we trager dan dat lopen, kost het in verhouding meer energie. Maar ook als we sneller dan dat lopen gaat het ons in verhouding meer energie kosten.
De elitelopers tijdens de marathon halen gemiddelde snelheden rond de 20 km/u. Je kunt je dus wel voorstellen dat buiten een uiterst getrainde atleet ook andere factoren van belang spelen. Dus ook schoenen en voeten.
Omdat het overgrote deel van de hardlopers gebruik maakt van een haklanding, gaan we hier dieper op in. Lopers die gebruik maken van een voorvoetlanding worden uitgesloten in deze blog.
De hak van de schoen is een uitermate belangrijke factor tijdens het lopen en hardlopen. Het overgrote deel van het hardlopen bestaat uit een zwaaifase. Maar met name de standfase heeft invloed op je gewrichten en hierbij ga je voorwaartse snelheid inleveren door weerstand van de grond.
Het moment dat je neerkomt op de grond totdat je hak weer loslaat van de grond beslaat ongeveer 12% van je loop.
Deze korte fase wil je natuurlijk zo efficiënt mogelijk benutten.
Wanneer je met snelheid op je hak komt, moet je de neerwaartse beweging stoppen. Dit wordt met name gedaan door de scheenbeenspier (m. tibialis anterior) en de bovenbeenspieren (m. quadriceps). Hoe harder dat je neerkomt, hoe harder dat deze spieren moeten werken om je enkel- en kniegewricht in de juiste positie te houden. Des te meer demping je in je hak hebt, des te kleiner de kracht is die deze spieren op moeten vangen.
Hoe minder dempend je hak is, hoe groter de kracht is die deze spieren op moeten vangen. Hoe meer kracht deze spieren dus per stap moeten leveren, hoe minder efficiënt je loopt.
En wat wilden we graag tijdens het hardlopen? Efficiënt lopen!
Tijdens het hardlopen willen we dus graag schoenen met een dempende hak. Er zijn eindeloos veel schoenen met dempende hakken tijdens het hardlopen. Hieronder zijn twee paar schoenen waar ik achter sta: Saucony Endorphin Speed 3 & Brooks Glycerin 20.
Blessures tijdens het sporten ontstaan zowel acuut als op lange termijn. Één ding hebben ze gemeen; ze ontstaan wanneer de belasting groter wordt dan de belastbaarheid.
Bij het hardlopen ontstaan acute blessures voornamelijk bij misstappen. De demping in de hak speelt hier niet of nauwelijks een rol in. Bij het hardlopen gaan we daarom nu in op blessures die op de lange termijn ontstaan.
Zoals eerder besproken vraag je meer van je scheenbeen- en bovenbeenspieren wanneer je weinig demping in je schoenen hebt. Er zou een spierblessure zoals een scheuring kunnen ontstaan in de scheenbeen- of bovenbeenspieren bij lange afstanden of bij te vaak hardlopen. Dit is echter een niet zo veel voorkomende kwaal.
Alle spieren hechten zich via pezen weer aan botstukken om zo ons skelet te laten bewegen. Deze pezen zijn daarentegen vaker de pineut bij hardloopblessures.
Bij overbelasting in de knie (mede veroorzaakt door weinig demping in de hak) krijgt de patellapees het flink te voorduren.
Hierdoor kunnen verschillende aandoeningen ontstaan zoals bijvoorbeeld; Osgood-schlatter (vaak bij kinderen) of een peesontsteking (patella tendinitis), ook jumpers knee genoemd. Dit zijn langdurige klachten die erg moeizaam (of niet) overgaan.
Er zijn ook aandoeningen die ontstaan in de voet door te weinig hakdemping. De bekendste hiervan ontstaan aan de grootste pees onder op de voet: de fascia plantaris.
Hier zijn twee aandoeningen aan te vinden die er op elkaar lijken: fasciitis plantaris en hielspoor. Fasciitis plantaris is het ontsteken van de peesplaat door overbelasting. Te weinig demping in de hak zorgt voor een grotere ‘snuk’ op deze pees tijdens het landen. Hierdoor kan hij overbelast raken en zo ontstaat beetje voor beetje de ontstoken peesplaat.
Hielspoor bevindt zich meer op de origo (het begin) van de peesplaat. Namelijk midden onder de hiel (en dan een klein beetje meer richting de binnenkant). Bij hielspoor is er een soort scherpe pijn onder de hiel en deze wordt veroorzaakt door het hard trekken van de pees aan het aanhechtplaats bij het bot.
Ook deze aandoeningen onder de voet zijn erg hardnekkig en hebben vaak aandacht nodig van een voetspecialist (is dit herkenbaar? Stuur me gerust een berichtje).
Zorg dus voor goede hardloopschoenen met hakdemping!!!
Fitness blessures komen in het algemeen wat minder vaak voor dan in bijvoorbeeld contact sporten of sporten waarin hoge snelheden worden gehaald. Demping in de hak speelt hier een rol in.
Blessures zoals een jumpers knee kunnen ook tijdens fitness ontstaan. Dit ontstaat overigens niet door de demping in de hak, maar meer door te weinig hersteltijd/te zware gewichten tijdens been oefeningen.
Je enkelbanden krijgen het soms wel zwaar te voorduren. Bij fitness komen acute blessures wel vaker voor door de zware gewichten die gebruikt worden.
Door veel hakdemping lever je in op stabiliteit en dit moet je dus weer compenseren. In je enkel compenseren je enkelbanden dit. Het risico is dus groter op een misstap en dus is het risico op een ruptuur in je enkelbanden groter.
In je knie wordt je stabiliteit gewaarborgd door 4 banden; 2 collaterale banden en 2 kruisbanden. Deze banden worden meer op de proef gesteld tijdens bijvoorbeeld lunges of squats.
Wanneer je veel demping in je hak hebt, wordt er ook meer gevraagd van deze banden en is de kans op blessures dus groter!
Zorg dat je tijdens fitness niet te veel demping in je schoenen hebt!
Dus géén Yeezy’s, hardloopschoenen of air max!
Ik hoop dat ik je iets heb bij kunnen brengen met deze blog.
Mocht je nog vragen hebben kun je altijd contact met ons opnemen. Ik geef graag persoonlijk advies bij de aankoop van de juiste sportschoenen.
Groeten,
Joris van Gerven
Mede-eigenaar Artin Athletics & Orthopedisch Schoentechnoloog